Je to stará odrůda. Snad pochází z Dolního Rakouska nebo Chorvatska. Barva vína je světle i tmavě rubínová podle ročníku a vyzrálosti hroznů. Vůně mladého vína má travnaté tóny, které se při zrání mění na ostružinové, někdy připomíná i zralé višně.Chuť tohoto vína uspokojí především milovníky tvrdších vín. Vyznačuje se příjemným taninem, jemnou kyselinou a kořenitostí. Doporučujeme ji podávat ke zvěřině, hlavně tmavému masu, hodí se i ke kachně, huse, guláši a jídlům z vnitřností. Podáváme při teplotě 14 - 15 °C.
Složení : Hrozny, zahuštěný hroznový mošt. Antioxidanty (siřičitany). Stabilizátory (Metagum). Regulátory kyselosti (Kyselina L-(+)vinná). Balící plyn (dusík). Obsahuje malé množství tuku, nasycených tuků, bílkovin a soli. Výživové údaje na 100 ml obsahuje: Energetická hodnota 293 kJ/70 kcal, Sacharidy 0,8 g, z toho cukry 0 g