Akce: Doprava nad 1300 Kč ZDARMA.
media
media
media

Milí milovníci našich vín, v představování našich viničních tratí s radostí pokračujeme Sovinkami. Odborníci považují polohy vinice Sovinky společně s Lumperky a tratí Zámlýnský za jedny z nejatraktivnějších poloh pro vinice poskytující velmi zajímavé terroir v rámci jižní Moravy.

Jak asi tušíte, krásný název trati vznikl na základě výskytu sov v této lokalitě. Během 16. století, kdy se viniční hory obnovovaly, se vytvářely názvy vinic právě dle výskytu nějakého biologického druhu, případně odvozením z německých názvů. Historie vinice se zde začíná psát od konce 60. let 20. století, do té doby zde byl les, který byl vykácený a po té využívaný jako orná půda.  Vápněním se půda odkyselila a sadila se zde kukuřice a vojtěška. Výsadba vinice na této trati začala až v 90. letech. Je to náhorní rovina s celodenním osluněním. Půda je tam různorodého složení od hlinitopísčité až po těžší hnědozem. 

V současnosti se na této trati o rozloze 15 hektarů pěstují odrůdy bílé odrůdy révy Chardonnay, Tramín červený
, Müller Thurgau, z modrých pak Svatovavřinecké, Modrý Portugal a Rulandské modré. V dobrých ročnících tu réva běžně dozrává do přívlastkových vín. Sovinky se rozléhají na jihojihozápadním svahu s průměrnou nadmořskou výškou 280 m n. m.

Tož na zdraví !  

  • 17. listopad, 2021
  • Komentáře: 0

    Žádné komentáře

    Odpovědět

    Vaše e-mailová adresa nemůže být zveřejněna. Povinné položky jsou označeny*