Akce: Doprava nad 1300 Kč ZDARMA.
media
media
media

První růstová fáze bobule začíná po odkvětu révy vinné a trvá přibližně 45-65 dnů. Během ní se začínají vytvářet bobule a zároveň i základy semen. Po odkvětu nastává dělení a prodlužování buněk ve slupce i dužnině. Konečnou velikost bobule, a tím také kvalitu, ovlivňuje počet, tvar a velikost buněk. V prvních dvou týdnech se velikost dužniny znásobí asi třikrát, ve slupce až sedmkrát. Tato vývojová fáze se označuje jako bylinný růst bobule.

Druhá vývojová fáze bobule bývá označována jako fáze pomalého růstu. Je spojena pouze s malými změnami ve velikosti a hmotnosti bobule. Začíná se však výrazněji měnit její chemické složení. Objevují se první příznaky vybarvování, u bílých odrůd slupka zprůsvitňuje a bobule pozvolna zaměká. Tato fáze trvá 8-15 dnů.

Poslední vývojovou fázi můžeme nazvat jako fázi dozrávání bobulí. Začátek charakterizuje hromadné zaměkání a vybarvování bobulí. Bobule se mění z malé, tvrdé, kyselé a s malým obsahem cukru v bobuli větší, měkčí, sladší, s nižším obsahem kyselin, výrazně aromatičtější a barevnější. Vývoj bobulí v této fázi rozhoduje o kvalitě hroznů pro výrobu vína. Toto období trvá 35-55 dnů. V době zaměkání začínají do bobulí proudit cukry. Sacharóza, transportní cukr, se dostává do nich v průběhu zrání. 

  • 30. červen, 2023
  • Komentáře: 0

    Žádné komentáře

    Odpovědět

    Vaše e-mailová adresa nemůže být zveřejněna. Povinné položky jsou označeny*