Původ není přesně určen, pravděpodobně pochází z Francie. Podle nejnovějších výzkumů tato odrůda vznikla samovolným opylením odrůdy Chenin blanc pylem odrůdy Tramín červený. Barva vína je světlá žlutozelená, zráním přechází do zlatova. Vůně v horších ročnících připomíná kopřivu, ale v dobrých ročnících je vůně plná s ovocnými tóny černorybízovými a angreštovými, později přechází do broskví, nektarinek a melounů. Buketní látky přechází do chuti vína. Doporučujeme podávat k uzeným rybám, drůbeži s ovocem, sýrům eidamského typu, kozím a ovčím sýrům. Víno podáváme při teplotě 9 - 10 °C.
Složení : Hrozny, zahuštěný hroznový mošt. Antioxidanty (siřičitany). Stabilizátory (Metagum). Regulátory kyselosti (Kyselina L-(+)vinná). Balící plyn (dusík). Obsahuje malé množství tuku, nasycených tuků, bílkovin a soli. Výživové údaje na 100 ml obsahuje:
Energetická hodnota 326 kJ/78 kcal, Sacharidy 2,0 g, z toho cukry 1,2 g